Wim Buurman heeft het weer gefikst

afbeelding

01-12-2013 - Gendt

Slagerij Buurman Gendt Dorpstraat 28 6691 AX Gendt 0481-422383 Bekijk onze website Volg ons op Google Plus

GENDT - “Als je wilt winnen dan moet je absoluut een topproduct afleveren.” En Wim Buurman uit Gendt heeft dat gefikst. Al zijn tien ingestuurde producten zijn door de Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie bekroond met goud. Vijf producten van de ambachtelijke slager en worstenmaker kregen zelfs een ster, de hoogst haalbare waardering.                            

De wedstrijden van de VAS zijn mede bedoeld om het vakmanschap te promoten. De deelnemers zijn stuk voor stuk ambachtelijke slagers die hun vak zeer serieus nemen, zo legt Wim Buurman uit. Klanten weten dat ze bij Buurman heerlijke worst of ham krijgen. Voor de keuring krijgen ze nog een extra behandeling. “Ja, het blijven toch wedstrijden.” Niet alleen op smaak, samenstelling en snijbaarheid wordt gelet. Ook de presentatie krijgt een strenge beoordeling. “Je kunt nog zo’n lekkere ham hebben gemaakt, als de presentatie net iets minder is, kun je de ster wel vergeten.”

Ervaring is de basis voor het maken van een goede worst met een constante smaak en kwaliteit. Wim praat graag over zijn vak als worstenmaker. Zijn grootste passie ligt bij het maken van rookworst, hausmacher en de gegrilde Gendtse beenham. De eigen recepten zijn met de jaren gegroeid door iets meer van dit en iets minder van dat. De verschillende kruiden gaan per tiende van een gram.

Wim Buurman heeft als worstenmaker een wedstrijdervaring van dertig jaar achter de rug. Nog steeds vindt hij het een uitdaging om te winnen. En als zijn product een tegenvallende beoordeling krijgt? “Uh, dan kan ik een tijdje behoorlijk chagrijnig zijn.” Voorlopig zien we in de winkel een stralende Wim Buurman.